Verhoor categorie 3

verhoor categorie 3

Politieverhoren worden ingedeeld in categorieën die de hoedanigheid weergeven waarin een persoon wordt verhoord (slachtoffer, getuige of verdachte), alsmede of hij al dan niet van zijn vrijheid is beroofd of kan beroofd worden.

Wat is een verhoor categorie 3?

Een verhoor categorie 3 heeft specifiek betrekking op verdachten die momenteel niet van hun vrijheid zijn beroofd maar wel worden verhoord voor misdrijven die mogelijks tot een gevangenisstraf kunnen leiden.

De ondervrager zal in het begin duidelijk maken dat de persoon verdacht wordt van een ernstig misdrijf en in de toekomst zijn vrijheid kan ontnomen worden.

Hoe kan je jezelf het beste voorbereiden?

Het gaat hier potentieel over een toekomstige vrijheidsberoving. Het is dus zeer belangrijk om dit verhoor serieus te nemen. Een goede voorbereiding is hierbij aangeraden. Stel jezelf de vragen: Waarover gaat het? Wat kan ik best wel en best niet zeggen? Is het beter om mezelf te beroepen op mijn zwijgrecht? Kan ik niet beter een advocaat meenemen?

Het is belangrijk om weten dat dit type van verhoor een intimiderende ervaring kan zijn en het is essentieel dat je ook jouw rechten gedurende het hele proces kent.

Dit houdt ook in dat een goede advocaat strafrecht kan helpen bij de voorbereiding op een verhoor van categorie 3. Het kennen van jouw rechten zal helpen om kalm en beheerst te blijven tijdens het verhoor. Je kan ook altijd aan een advocaat vragen om aanwezig te zijn bij het verhoor.

Welke rechten heb je?

Wanneer je wordt verhoord als verdachte van een misdrijf dat mogelijk kan leiden tot een gevangenisstraf, heb je bepaalde rechten die door de politie moeten worden gerespecteerd. Een brief met al deze rechten zal je ontvangen bij jouw uitnodiging. Je kan het overzicht ook hier terugvinden.

Je hebt bijvoorbeeld het recht op een vertrouwelijk overleg met een advocaat “voor het verhoor”. Hier moet je mee oppassen. Door naar het verhoor te gaan, wordt je geacht jouw rechten te kennen en al een advocaat te hebben geraadpleegd. Tijdens het verhoor heb je enkel recht op bijstand.

Je hebt bij het begin van het verhoor recht om beknopte informatie te krijgen over de feiten waarvoor je wordt verhoord.

Je hebt een zwijgrecht. Dit houdt in dat je nooit verplicht bent om te antwoorden of verklaringen af te leggen waarmee je jezelf beschuldigd.

Je kan vragen dat alle vragen en antwoorden letterlijk worden genoteerd in de gebruikte bewoordingen. Dit is handig wanneer de politie jouw antwoorden in hun bewoordingen willen opnemen om op deze manier de nadruk anders te leggen.

Je kan vragen om een gratis tolk als je jezelf in een andere taal wenst uit te drukken.

Verder heb je ook nog het recht om te vragen iemand anders te verhoren, bepaalde opsporingshandelingen te verrichten, documenten aan het proces-verbaal van verhoor toe te voegen enzovoort.

Wat doet een advocaat tijdens verhoor categorie 3?

Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs als deze rechten door politieagenten worden gerespecteerd, zij toch hun autoriteit kunnen gebruiken om verdachten onder druk te zetten. Sowieso gaan zij proberen bepaalde antwoorden te krijgen. Daarom is een goede voorbereiding essentieel. Op deze manier ken je jouw rechten en weet je op voorhand wat je wel en niet gaat zeggen.

Een advocaat kan er tijdens het verhoor ook op toezien dat je jezelf niet beschuldigd, dat de politie het zwijgrecht respecteert, dat er geen ongeoorloofde dwang of druk wordt uitgeoefend, en dat ze jouw rechten respecteren.

Delen:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Snel een advocaat vinden

Populaire pagina's

Misschien ook interessant...

Over de auteur

Bart Gagelmans studeerde rechten aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel is hij al meer dan 8 jaar actief als jurist. Via deze website helpt hij iedereen in België met het vinden van de beste advocaat en deelt hij ook gratis zijn juridische kennis. Heb je specifieke vragen of opmerkingen? Laat het hem zeker weten.
13 juridische adviezen

Ontvang vrijblijvend juridisch advies

Binnen de minuut kan je ons vrijblijvend contacteren met jouw juridisch probleem of specifieke situatie.

Wij gaan op zoek naar een advocaat met de juiste expertise die jou het beste kan verder helpen.

Hierna volgt een vrijblijvend en gratis gesprek met deze advocaat. Hierna beslis je zelf of je verder met deze advocaat wil verder werken.

Gerelateerde artikels

× Advies van advocaat nodig?