Uitnodiging tot verhoor negeren – is dat wel een goed idee?

Het negeren van een uitnodiging tot verhoor is geen goed idee omdat het toch vaak gaat om schadevergoedingen en/of strafrechtelijke vervolging. Daarom is het sterk afgeraden om zo’n uitnodiging te negeren of deze niet serieus te nemen. Als je niet aanwezig kan zijn op de datum die vermeld staat in de uitnodiging, dan is het beter om contact op te nemen en de datum te verzetten. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je toch aanwezig bent.

Als je een uitnodiging tot verhoort negeert of blijft negeren, kan men vragen aan de onderzoeksrechter om een bevel tot medebrenging. Dit houdt eigenlijk in dat je geseind zal worden en dus gezocht wordt door de politie.Het kan dan bijvoorbeeld voorvallen dat je in de luchthaven ineens niet meer op het vliegtuig mag, omdat je eerst verhoord moet worden.

Het is dus belangrijk om de uitnodiging serieus te nemen en ervoor te zorgen dat je gaat. Hoe meer je tegenwerkt, hoe strenger de politie gaat optreden tijdens het verhoor. Je kan beter jezelf goed voorbereiden op het verhoor of toch gaan maar jezelf beroepen op het zwijgrecht.

Heb je een zwijgrecht tijdens het verhoor?

Ja, je hebt een zwijgrecht en dit kan gebruikt worden tijdens een verhoor. Dit betekent dat je niet verplicht bent om vragen te beantwoorden of mee te werken aan het onderzoek. Je gaat dan wel in op hun uitnodiging tot verhoor, maar deelt geen enkele informatie met de politie door steeds gebruik te maken van jouw zwijgrecht.

Je kan bij elke vraag antwoorden met: “ik beroep mij op mijn zwijgrecht”. Je kan ook een algemeen zwijgrecht uitspreken, waardoor je geen enkele vraag hoeft te beantwoorden. Dit kan gedaan worden aan het begin van het verhoor maar ook tussendoor.

Het is belangrijk om op te merken dat de rechter jouw zwijgrecht niet mag afstraffen als je schuldig wordt bevonden. Men mag dus geen langere straf opleggen door jouw zwijgrecht.

Het is dus belangrijk om te weten dat je een zwijgrecht hebt en hier ook van mag gebruik maken als je wordt uitgenodigd voor een verhoor. Op deze manier kan je ervoor zorgen dat je rechten ten volle worden beschermd. Blijf kalm en verzamel alle informatie die je nodig hebt over het onderwerp, voordat je aanwezig bent bij het verhoor. 

Naast het zwijgrecht heb je ook nog andere rechten tijdens het verhoor.

Kan je bij een verhoor best bijgestaan worden door een advocaat?

Ook als je naar een politieverhoor gaat, kan je ervoor kiezen om meteen bijgestaan te worden door een advocaat. Er bestaan verschillende situaties waarin de aanwezigheid van een advocaat wel aangeraden is bij het verhoor: als je te maken hebt met een mogelijk strafrechtelijk onderzoek, als er een aanklacht is ingediend of als je door de politie wordt verhoord voor een misdrijf. In dergelijke situaties kan de advocaat ervoor zorgen dat je rechten worden gerespecteerd en hij/zij kan jou bovendien begeleiden tijdens het proces. De aanwezigheid van een advocaat is dus sterk aangeraden wanneer je naar een verhoor moet gaan.

Delen:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Snel een advocaat vinden

Populaire pagina's

Misschien ook interessant...

Over de auteur

Bart Gagelmans studeerde rechten aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel is hij al meer dan 8 jaar actief als jurist. Via deze website helpt hij iedereen in België met het vinden van de beste advocaat en deelt hij ook gratis zijn juridische kennis. Heb je specifieke vragen of opmerkingen? Laat het hem zeker weten.
13 juridische adviezen

Ontvang vrijblijvend juridisch advies

Binnen de minuut kan je ons vrijblijvend contacteren met jouw juridisch probleem of specifieke situatie.

Wij gaan op zoek naar een advocaat met de juiste expertise die jou het beste kan verder helpen.

Hierna volgt een vrijblijvend en gratis gesprek met deze advocaat. Hierna beslis je zelf of je verder met deze advocaat wil verder werken.

Gerelateerde artikels

× Advies van advocaat nodig?