In tegenstelling tot een bewust vluchtmisdrijf, waarbij je opzettelijk wegvlucht na een ongeval, is onbewust vluchtmisdrijf het onvrijwillig en onbedoeld wegrijden na een ongeval. Je bent je onbewust van het ongeval, en onttrekt je dus onbedoeld aan de verplichting om te blijven staan en de politie te contacteren. In dergelijk geval, waar de chauffeur onbedoeld en onbewust wegrijdt, of dat je toch niet onmiddellijk bent opgehouden om de nodige vaststellingen te doen en de politie te contacteren, zal de rechter hier rekening mee houden.
Wat is de straf voor een onbewust vluchtmisdrijf?
Voor onbewust vluchtmisdrijf is de straf afhankelijk van het ongeval zelf. De officiële strafmaat is hetzelfde als bij een bewust vluchtmisdrijf. Als een advocaat verkeersrecht het onbewuste karakter aantoont, zal dit wel aanzien worden als een verzachtende omstandigheid en zal je dus een lagere straf oplopen dan de straffen zoals hieronder vermeld.
Als er geen gewonden zijn, ligt de maximumstraf op:
– Een geldboete van 1.600 EUR tot 6.400 EUR
– Een rijverbod van 8 dagen tot 5 jaar
– Een mogelijke gevangenisstraf tussen 15 dagen en 6 maanden
– Als je nog geen 2 jaar in het bezit bent van een rijbewijs, moet je mogelijks ook opnieuw een theoretisch en praktisch rijexamen afleggen.
In geval er wel gewonden waren bij het ongeval, krijg je een zwaardere straf. Een onbewust vluchtmisdrijf kan dan onder andere leiden tot volgende straffen:
– Een geldboete van 3200 EUR tot 40 000 EUR,
– Rijverbod van 3 maanden tot 5 jaar of levenslang
– Gevangenisstraffen van 15 dagen tot 4 jaar
– Opnieuw slagen voor praktisch en theoretisch rijexamen
– Psychologische onderzoeken ondergaan
In alle gevallen is het verstandig om op voorhand contact op te nemen met je advocaat als je verhoord wordt voor een onbewust vluchtmisdrijf.
Wat is het verschil tussen vluchtmisdrijf en niet ter plaatse blijven?
Het onderscheid tussen een “vluchtmisdrijf” en “niet ter plaatse blijven” is van cruciaal belang. Niet ter plaatse blijven wordt bestraft met een veel lagere straf dan vluchtmisdrijf, met name een maximum geldboete van 80 tot 2.000 euro. In dit geval is er ook geen rijverbod mogelijk.
Een goede advocaat verkeersrecht zal dus proberen om de rechter ervan te overtuigen dat het hier niet gaat om een vluchtmisdrijf, maar louter om het feit dat je niet ter plaatse bent gebleven.
Ben je verzekerd bij een onbewust vluchtmisdrijf?
In principe is er dekking door jouw rechtsbijstandsverzekering als je deze hebt. Dit betekent dat je verzekeraar de kosten van je strafrechtelijke verdediging zal opnemen. Jouw advocaat kan mee onderzoeken of dergelijke verzekering voor handen is.