Als u niet opdaagt bij dagvaarding, zal de rechter in eerste aanleg een vonnis bij verstek wijzen. Veroordeling bij verstek betekent dat er geen persoonlijk verschijnen van partijen plaatsvindt en dat de zaak wordt beslist zonder ingediende stukken.
Bent u verplicht op te dagen bij dagvaarding?
In geval van dagvaarding is er een verplichting om op te dagen voor de rechtbank.
Wat als u niet opdaagt?
Als u niet opdaagt, heeft de rechter de bevoegdheid om een vonnis bij verstek te wijzen. Hierbij zal u gestraft worden en zal er geen rekening worden gehouden met eventuele verweer of mogelijkheden tot verdediging. Eigenlijk komt het er in de praktijk op neer dat je sowieso als schuldig wordt aanzien en zal er geen enkele rekening worden gehouden met verzachtende omstandigheden. De straffen zullen ook in deze lijn liggen en dus veel hoger liggen dan wanneer je wel komt opdagen.
Kan je iets tegen een vonnis bij verstek doen?
Het is wel mogelijk om verzet aan te tekenen bij een vonnis bij verstek. Met verzet kunt u het vonnis aanvechten en zo proberen om tot een ander resultaat te komen voor dezelfde rechter als de eerste uitspraak. Er is een termijn van 15 dagen van toepassing waarin je verzet kan aantekenen. Er zijn ook bijzondere termijnen voorzien in het geval de beklaagde in het buitenland woont of via een Europees Aanhoudingsbevel kennis krijgt van de betekening. Als de verzetstermijn verstreken is zal het vonnis bij verstek uitgevoerd worden. Het is dus belangrijk om tijdig verzet aan te tekenen als je niet akkoord bent met een vonnis bij verstek.
U kunt ook nog steeds in hoger beroep gaan als u het oneens bent met de voorgestelde oplossing door de rechter. Dit beroep aantekenen moet ook snel gebeuren.
Neem contact op met een advocaat op maat om de gevolgen ongedaan te maken.