Betwisting factuur rechtbank: hoe en wat?

betwisting factuur rechtbank

Het betwisten van een factuur voor de rechtbank is iets dat veel bedrijven en mensen doen. Het is belangrijk om te weten hoe je dit op de juiste wijze moet aanpakken. Als je dit niet goed aanpakt, dreig je veel geld te verliezen.

Als u een rechtszaak aanspant over een betwiste factuur, is het noodzakelijk dat u eerst goed onderzoek verricht naar de algemene voorwaarden en het contract met de andere partij. Heeft u wel gelijk? Kan u de factuur betwisten? Of is het al een verloren zaak?

Om dit proces te versimpelen, kunt u het beste advies inwinnen van een ervaren advocaat. Deze persoon zal uw recht in de rechtbank verdedigen en ook de algemene voorwaarden en het contract goed bestuderen om te bepalen of u de factuur kan betwisten.

Als u geen toegang hebt tot een advocaat, is het belangrijk dat u zelf veel onderzoek doet naar de regels die betrekking hebben op de betwisting.

Het is ook belangrijk dat u alle relevante documentatie verzamelt, zodat de rechtbank een goed beeld kan krijgen van de betwiste factuur. Hoe meer informatie, hoe beter de rechtbank kan oordelen over uw zaak.

Welke rechtbank is bevoegd in geval van betwisting factuur?

Tussen handelaren gaat u naar de ondernemingsrechtbank als er een geschil is op het gebied van de betaling van facturen.

Als het gaat om een particuliere koper, gaat u naar de vrederechter als het totaalbedrag van de factuur onder de € 5.000 ligt.

Waarom factuur betwisten?

Het betwisten van een factuur is nodig om te voorkomen dat u geld betaalt voor diensten of goederen waarvan u niet tevreden bent of die u niet bent overeengekomen. Het is ook interessant om te zien of de tegenpartij minnelijk wil schikken omdat u de zaak voor de rechtbank brengt. Meestal laat u voorafgaand aan de rechtbank al een brief sturen door een advocaat. 

Wat als iemand uw factuur betwist en dus weigert te betalen?

Als iemand uw factuur betwist, kan u ook een brief laten schrijven door een advocaat met de mededeling dat u naar de rechtbank zal gaan wanneer de tegenpartij verzaakt aan de betaling te voldoen. Vaak heeft dit ook al enig effect, zeker als u sterk in uw schoenen staat en er bijvoorbeeld een ondertekende overeenkomst is. In handelszaken zijn de algemene voorwaarden ook van groot belang: heb je ooit een factuur gestuurd die wel betaald is? Dan is er door die betaling al een overeenstemming over wat er in de algemene voorwaarden is opgenomen.

Delen:

Facebook
Twitter
WhatsApp

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Snel een advocaat vinden

Populaire pagina's

Misschien ook interessant...

Over de auteur

Bart Gagelmans studeerde rechten aan de Vrije Universiteit Brussel. Momenteel is hij al meer dan 8 jaar actief als jurist. Via deze website helpt hij iedereen in België met het vinden van de beste advocaat en deelt hij ook gratis zijn juridische kennis. Heb je specifieke vragen of opmerkingen? Laat het hem zeker weten.
13 juridische adviezen

Ontvang vrijblijvend juridisch advies

Binnen de minuut kan je ons vrijblijvend contacteren met jouw juridisch probleem of specifieke situatie.

Wij gaan op zoek naar een advocaat met de juiste expertise die jou het beste kan verder helpen.

Hierna volgt een vrijblijvend en gratis gesprek met deze advocaat. Hierna beslis je zelf of je verder met deze advocaat wil verder werken.

Gerelateerde artikels

× Advies van advocaat nodig?